Sjov med pladespilleren – 33 eller 45?

Hvis du har 4 minutter, en af de mange vinyludgaver af Dolly Partons store hit “Jolene”, og en pladespiller, så kan du godt spænde hjelmen og blive klar på en overraskelse. Du kan selvfølgelig også bare bruge YouTube, men vinylen er mere autentisk!

Mange kan af forskellige årsager have et lettere anstrengt forhold til country sangerinden, og andre vil måske kalde det blasfemi, men i februar 2010 uploadede Tom Berry en video til online video tjenesten YouTube, hvor han på sin pladespiller afspiller en 7″ single af den kendte hit sang, men på 33 rpm i stedet for de anbefalede 45 rpm.

Resultatet vil overraske dig, hvis vi nu skal holde os til clickbait fraser. Er du ikke så godt bekendt med plade-relaterede udtryk, så betyder det, at sangen bliver afspillet lidt langsommere end tiltænkt. Originalens genkendelighed beror i høj grad på Partons kraftige vokal over det aktive guitarspil, holdt i et melankolsk gemyt, omend farten giver et håbefuldt aflad fra vemodet.

Den langsommere udgave, i stedet, giver meget mere albuerum til guitarens toner, som på en måde gør sangen mere velartikuleret. Melankolien blusser op med det mere marcherende blues tempo, og Dolly Partons vokalharmonier får meget mere fokus. Sørgmodigheden kommer i højsædet og får næsten en Townes Van Zandt-agtig drejning.

Om den langsomme udgave er den bedste udgave må være op til den enkelte, men mange som ellers ikke bryder sig om Dolly Parton har udtrykt en stor kærlighed til denne version. Omvendt er der formentlig lige så mange fans som ikke bryder sig om det! Det skal opleves, og du kan høre det lige herunder.

33 RPM

45 RPM

Hvilken udgave foretrækker du, og hvorfor? Fortæl os om det i kommentarfeltet nedenfor!