Sådan passer du bedst på dine nye plader

Om man køber nye eller brugte plader betyder ikke det store – Man skal tage sig af dem på samme måde.

Brugte vinyler kan naturligvis have en del skidt, snavs, smuds, støv og lignende ophobet gennem adskillige års brug og opbevaring. Splinternye vinyler kan heller ikke sige sig fri for at have diverse produktionsrester i rillerne, det værende eksempelvis vinylstøv eller rester fra den væske man renser presserne med. En urenset plade kan i værste tilfælde slide unødvendigt meget på din dyrebare pick-up, og der er ingen der har lyst til at skulle udskifte den før tid! Der er heldigvis masser af muligheder for at passe rigtig godt på dine plader, og i visse tilfælde gøre lydkvaliteten bedre!

Cover-pleje

Innersleeves

Hvis pladecoveret først har fået en skade er der ikke meget man kan gøre, men under alle omstændigheder kan det altid betale sig at købe plastik sleeves til at opbevare dem i så de holder den stand du har fået dem i. Både ring wear (den hvide silhuet fra vinylen hvis pladen har stået lidt tæt klemt i lang tid) og shelf wear (generelt slid langs kanterne og hjørnerne fra at være blevet rykket rundt på hylderne gennem mange år) kan NEMT mindskes eller helt undgås ved at komme pladerne i outer sleeves, eller plastiklommer som nogle kalder dem.

Dig der køber mange brugte plader kender helt sikkert også til de ilde tilredte innersleeves der nærmest kun holdes sammen i hjørnerne, og hvis de på samme tid fungerer som lyric sheets kan det være rigtig træls at risikere at skade dem yderligere. Mange vinyler – nye som gamle – kommer heller ikke med de bedste innersleeves. Derfor er det som regel også bedst, at skifte innersleeve ud eller i hvert fald opbevare selve pladen i et andet innersleeve.

Både hvad inner og outer sleeves angår kan det gøres temmelig billigt, og hvis man bare tager samlingen lidt af gangen er det bestemt ikke noget der behøver vælte økonomien. Begge dele kan købes til gode priser ved ReSpin. Til gengæld lover jeg at det er noget du aldrig kommer til at fortryde, for dine plader og pladecovers vil holde sig langt bedre i mange år frem.

 

Vinyl-pleje

Uanset hvad, så bør en plade du lige har købt lige have en rensning. Som nævnt i introduktionen kan både brugte og nye vinyler være skyldige i noget hæftig slid af nålen hvis den aldrig er blevet gjort ren, eller hvis den simpelthen bare har samlet en masse skidt op over årene. Du vil på brugte plader ofte kunne se i hvor høj grad den trænger til en god rensning. Hvis pladen ikke er skindende, blank sort, eller hvis farven er uens i glans, så trænger den til at blive renset.

Pladerenser fra Knosti

Der er masser af muligheder for at rense dine plader, og det er i høj grad også noget du kan gøre selv, også selvom du er helt ny indenfor vinyl. Det absolutte minimum er at gøre brug af en antistatisk børste eller pude inden hver afspilning. Dette fjerner det værste støv der måtte have opsamlet sig, og selvom du ikke kan se det – og selvom dine plader står i sleeves på hylderne – så samler de altså bare støv til sig. Dette gælder specielt hvis du bruger slipmats af filt i stedet for eksempelvis læder eller kork.

Derudover bør man altid have en flaske pladerens samt tilhørende klud stående. Som nævnt ovenfor bør du ALTID rense en plade inden du spiller den første gang. Pladerens kan købes ved de fleste pladeforhandlere og fås også ved ReSpin. Du sprayer simpelthen bare væsken på pladen (og passer på ikke at få noget på labelen i midten af pladen) og begynder at tørre væsken af med kluden. Vær opmærksom på altid at tørre MED rillerne, og ikke på tværs af dem.

Køber man mange vinyler kan man spare tid – og som regel opnå et bedre resultat – ved at investere i en pladerenser. Det kan virke dyrt, men det er penge godt givet ud på den lange bane, og en pladerenser behøver ikke koste en formue. Ved at rense dine plader undgår du at slide unødvendigt meget på din pickup, og selv de sure svigerforældre med tinnitus kan høre tydelig forskel på en renset og en beskidt plade.

 

Ved ReSpin kan du få dine plader renset når du køber dem. Det gør vi på en Pro-ject VC-S pladevasker så du får det bedst mulige resultat! Det koster kun kr. 5,- og for kr. 7,- får du både pladevask og et nyt innersleeve.

 

Følger du disse tips forlænger du dine pladers (og din pick-ups) levetid. Det er uden tvivl både tiden og pengene værd, for alternativt kan du blive nødt til at skulle investere i nye eksemplarer af pladen eller en helt ny nål til din pladespiller – Og DET er ikke sjovt. Så hellere få nogle flere plader!!

 

Har du selv nogle gode tips og tricks til at vedligeholde dine plader? Fortæl os om det i kommentarfeltet nedenfor!