Sådan kommer du igang med vinyl – 4 lette trin

Nu kom jeg selv for sent til vinylens originale levetid og hoppede derfor først med senere. Det første vinyl jeg købte var en triple LP boks med Motörhead, med albummene Overkill, Bomber og Ace of Spades på farvede vinyler. Derefter fulgte langsomt et par andre plader, bl.a. Scream Bloody Gore med Death. Det gik temmelig stille i starten; I teenageårene svømmer man jo ikke i penge.

Da jeg købte de første plader havde jeg ikke engang en pladespiller endnu. Det kom først til senere, og jeg havde ærlig talt ingen anelse om hvor jeg skulle kigge, og hvad jeg skulle kigge efter. Jeg endte med en Numark TT-USB pladespiller – Det er naturligvis ikke nogen synderlig god pladespiller, men jeg viste ikke bedre og havde i øvrigt heller ingen forstærker at sætte den til, så USB-forbindelsen var lidt nødvendig.

Jeg kunne godt have brugt noget kyndig vejledning, men i vinyl-revivalens spæde år var det ikke så nemt at finde ud af som i dag. Nu om dage kender de fleste nok en hifi-nørd der kan få dem i gang, men hvis du ikke kender nogen, så bringer vi her Phono.dks guide til at komme godt igang med vinyler i 4 nemme trin!

 

Trin 1: Bestem dit behov

Dit vinyl setup kan sagtens se præsentabelt ud

Det første trin er at bestemme dig for hvad du synes du har brug for. Vil du have den optimale lydoplevelse og er du forberedt på at bruge de penge der nu skal til? Er du begrænset af et budget, eller vil du måske bare lige prøve at se om vinyler er noget for dig? Det kan også være, at du ikke kan eller vil have det helt store stående, men bare gerne vil have mulighed for at lytte til plader engang imellem. Måske har du sågar lyst til at kunne rippe dine plader til computeren som lydfiler, f.eks. til samples i en sang.

Vil du have den “light” udgaven, eksempelvis på grund af plads-, budget- eller støjbetænkeligheder, er det måske en USB pladespiller der er bud efter. Disse kan sættes direkte til en computer, og du behøver derfor som sådan ikke yderligere udstyr. Man skal naturligvis huske, at lydoplevelsen her langt fra er lige så god som ved det klassiske setup. Det kan dog være en god løsning for dig, der ikke har så meget plads, eller som lige vil til at igang med vinyler. Bemærk også, at kuffert-pladespillere som Crosley og Groove Sound ikke er en god løsning til andet end pynt, da lydkvaliteten langt fra er imponerende, og endda kan slide på pladerne pga. den dårlige pickup.

Vil du derimod godt spendere lidt ekstra for at få en god start og en lækker lydoplevelse, så er det snarere det klassiske setup der er bud efter. Her skal du bruge en pladespiller, en forstærker og et sæt højtalere. Det vigtige at være opmærksom på her er, om din forstærker har “PHONO” indgang, eller om din pladespiller har indbygget preamp (de fleste USB pladespillere har eksempelvis indbygget preamp). Hvis hverken din pladespiller eller din forforstærker har indbygget forforstærker skal du også bruge en RIAA forforstærker. Disse fås i mange prisklasser, og behøver altså ikke koste en bondegård.

 

Trin 2: Bestem dit budget

Næste trin er at bestemme dit budget. Hvor mange penge er du klar til at bruge, og har du noget af udstyret i forvejen? Hvis du eksempelvis allerede har en forstærker med phono-indgang og et sæt højtalere, så er det måske mere overskueligt at bruge lidt mere på en bedre pladespiller, eller en upgrade af pickuppen.

Typisk vil en fin begynderpladespiller koste omtrent kr. 2000. Store og velansete producenter som Pro-ject og Rega har masser at vælge mellem i forskellige prisklasser, så det er nemt at finde noget der passer til dit budget. Som regel er en af de store forskelle fra billigere til dyrere pladespillere kvaliteten af komponenterne og hvilken pickup der sidder på. Funktionsmæssigt er de nærmest allesammen ens, så du bør nemt kunne finde en der passer til dit behov og budget.

Med højtalere og forstærkere er det nærmest kun fantasien (og pengepungen) der sætter grænser. Der er masser af modeller i både den billige og den dyre ende, så her må du simpelthen lytte dig frem og på den måde bestemme hvad du vil bruge på det.

 

Trin 3: Vælg dit udstyr

Man kan desværre ikke længere regne med, at finde godt hi-fi i genbrug. Vinyler er simpelthen blevet for populære, så markedet bliver typisk fuldstændigt støvsuget for funktionelle pladespillere og forstærkere. Derfor er det som regel nemmest at kigge efter noget nyt. Der har man jo også fordelen af reklamationsretten, og at man får et nyt, fejlfrit produkt.

De fleste hi-fi forretninger tilbyder mulighed for at lytte til udstyret inden man køber. Find nogle forskellige muligheder der passer i dit budget, og giv det en lytter så du får det der passer bedst til din musik.

I begynderklassen af pladespillere kan eksempelvis Planar 1 fra Rega eller Pro-ject Primary anbefales som gode udgangspunkter. Pladespillere fra disse producenter er holdt i et simpelt, analogt design uden de store dikkedarer. Vil du meget gerne have en fuldautomatisk pladespiller (dvs. en pladespiller hvor tonearmen selv sætter nålen på pladen og kører tilbage igen når pladen er slut) vil det typisk være en afspiller fra Thorens der er bud efter. Har du ambitioner om at skulle være DJ skal du bruge en pladespiller med direct drive frem for belt drive; Her er der bud efter f.eks. en Reloop pladespiller, eller en af de ældre modeller fra Technics som klassikeren 1210.

Det er langt fra alle der har brug for f.eks. en McIntosh 275

Trin 4: Sæt dit udstyr til og nyd dine plader!

Det bliver KUN sjovere herfra, for nu er du næsten i mål og klar til kamp. Sæt alt udstyret op, og sæt din plade på! Nyd musikken, for nu er du godt igang. Herfra kan du jo altid opgradere når lysten, pengene og pladsen er til det 🙂 Eksempelvis kan du let og billigt opgradere din pickup.

 

BONUS:
Når man afspiller vinyler er det ikke kun pladespilleren man har brug for. Som minimum bør man også anskaffe sig en kulfiberbørste til at støve plader af inden afspilning, en pickupbørste til at fjerne støv fra nålen, og noget pladerens til at rengøre ekstra beskidte plader. Dette er småting der ikke koster noget synderligt, men som bør indgå i ethvert vinyl starter kit!

Har du gode råd og anbefalinger til nye vinylentusiaster? Skriv det i kommentarfeltet nedenfor!