Plademåtter – eller slipmats – er, ligesom så meget andet når det kommer til lyd, en hel verden for sig selv. Og ligesom med pickups, sleeves og så videre, så har de fleste deres egen holdning til hvad der fungerer, og hvorfor.
Man kan altid diskuttere i hvor høj grad valget af slipmat har indflydelse på lyden, men sammenhængen mellem pladen og dens overflade kan nemt spores gennem pickup’ens høje sensitivitet. Uanset hvad, så er en god slipmat i hvert fald en billig mulighed for at opgradere lydkvaliteten. Ræsonanser og vibrationer, f.eks. fra pladespillerens motor, kan dæmpes eller helt fjernes med en god plademåtte.
Der er naturligvis adskillige muligheder når det kommer til slipmats, både i funktion og udseende. Nogle pladespillere bruger slet ikke plademåtter, men langt størstedelen gør. De fleste pladespillere kommer med en simpel filtmåtte, men her er der også forskel. Der er selvfølgelig undtagelser, men generelt er plademåtter lavet af enten filt, læder, kork, eller i visse tilfælde gummi.
Filt

Filtmåtter er for mange standarden, og mange musikere og pladeselskaber sælger også plademåtter i filt som en del af deres merchandise fordi
materialet tillader at man kan lave tryk på det. Og det bringer os til den første funktion: Pynt. For mange er plademåtten mest bare til pynt, og til det formål er det fint med en filtmåtte. For DJs er det samtidigt uundværligt med en filtmåtte, da den glatte overflade hjælper med at scratche.
Fordelen ved filtmåtter er naturligvis prisen og præsentationen. De koster ikke meget og følger tit med pladespilleren. Derudover fås et enormt udvalg af filtmåtter med diverse tryk, mønstre og farver så du kan sætte dit eget personlige præg på din pladespiller. Samtidigt har filtmåtter en moderat evne til at dæmpe støj og vibrationer fra pladespilleren.
Ulempen kan dog være, at filtmåtter er notoriske for at opbygge enorme mængder statisk elektricitet. Du vil ofte opleve, at måtten sidder fast på pladen når du tager vinylen af pladespilleren, og det knitrer helt når du trækker den af. Den statiske elektricitet resulterer også i, at der trækkes enormt meget støv til, som så overføres til pladen og nødvendiggører mere rengøring af pladen end normalt.
Læder

Lædermåtter er et meget interessant alternativ til den klassiske filtmåtte. De fås i en del forskellige farver og skulle efter sigende give en god bas og kontrol over lydspektrummet. Læder er i sig selv et enormt flot materiale, men her er der altså også tale om ren funktionalitet, for læder har flere egenskaber som gør det ideelt til plademåtter.
Fordelen her er, at læder er relativt blødt og derfor dæmper ræsonans enormt meget. De egner sig specielt godt til pladetallerkener lavet af metal, men kan bruges til alle pladespillere. Motorstøj og vibrationer derfra dæmpes betragteligt, og samtidigt opbygges tæt på ingen statisk elektricitet. De fås i en del forskellige farver, så det er samtidigt også muligt at sætte sit eget præg på pladespilleren.
Ulempen kan for nogle være, at disse plademåtter tit er lidt dyrere – Men eksempelvis Analogis laver læderplademåtter til under kr 200, så det er jo ikke nogen større udskrivning. Der er naturligvis ikke helt det samme store udvalg som ved filtmåtter, og for DJs er slipmats af læder ikke det ideele valg på grund af den øgede friktion med pladen.
Kork

Korkmåtter fås tit i en blanding af kork og gummi. Her er der ingen mulighed for at ændre på udseendet, for kork ligner kork. Mange vil dog mene det er et fedt, rustikt look, men det er ikke for alle. Slipmats af kork fungerer lidt som mellemtingen mellem filt og læder, idet friktionen er mindre end ved læder, og reduceringen af statisk elektricitet er bedre end ved filt.
Fordelen ved korkmåtter er, ligesom ved læder, den eminente reducering af motorstøj og vibrationer. Angiveligt giver korkmåtter en god kontrol over bassen og et klarere lydbillede, og kork er et godt materiale til at reducere statisk elektricitet og dermed støv.
Ulempen for mange vil være kork looket. Hvis du ikke kan li’ udseenet, så er der ikke så meget at gøre. Om man foretrækker kork eller læder rent funktionsmæssigt er et spørgsmål om smag, da de to typer minder meget om hinanden i egenskaber.
Afslutningsvist vil jeg fremhæve, at valg af plademåtte er et spørgsmål om behov og præference. Nogle vil foretrække et materiale frem for et andet, men der hersker bred konsensus for, at kork og læder er at foretrække hvis man går efter ren lydkvalitet, men det betyder jo ikke at andre ikke kan have deres gode grunde til at vælge en filtmåtte!
Skrevet af Jakob Goul
Hvilken type slipmat foretrækker du? Smid et billede af din egen i kommentarfeltet nedenfor!