Der kan være et antal faldgruber når man køber brugte plader på markeder og messer, men fordelene er unægtelige: Man kan anskaffe klassikere til gode priser (som regel), specifikke versioner af udgivelser, eller obskure plader som ikke er til at få i butikkerne længere. Dog kan man komme ud for, at man virkelig køber katten i sækken hvis man ikke har øjnene – og ørerne – med sig. Her er ReSpins guide til de ting du skal holde øje med når du køber brugte plader så du ikke bliver snydt!
1. Tjek pladen!
Første skridt er altid at tjekke selve pladen. Dette gælder både billige og dyre plader. Hvis en billig plade er ekstremt beskidt, eller har store fede ridser, er det måske derfor den er billig, og man kan måske være fristet til at kigge efter en plade i bedre stand. Ved en dyr plade er det måske endda endnu vigtigere at tjekke pladens stand, da det vil være temmelig bittert at smide 200 kroner efter en plade man har manglet, som så i værste tilfælde slet ikke vil spille.
Vi har nok alle set det før: Ekstremt tilsmudsede plader som måske har lagt fremme lidt for længe. Beskidte plader kan dog i de fleste tilfælde rengøres til et punkt hvor de sagtens kan afspilles og måske endda bliver helt fejlfri. Med en god pladevasker kan man virkelig opnå nogle gode resultater. Har man adgang til sådan en kan det være en smart måde at spare lidt penge på ved messerne, da man kan gå efter de lidt beskidte plader og så gøre dem rene. En 20 kroners plade kan pludselig blive til en 60 kroners plade!
Ridser er selvfølgelig en anden sag. Det kan være svært at vurdere på stedet om en rids kan høres eller ej. Vi har alle set enorme ridser som man overhovedet ikke kan høre, og usynlige ridser der får nålen til at skippe. Men hvis en plade ser ud som om den har været dårligt behandlet kan det i visse tilfælde bedst betale sig at sætte pladen tilbage og vente på en bedre mulighed. Nogle steder har man mulighed for at høre før man køber, og så er det jo selvfølgelig bare at benytte sig af det.
2. Tjek coveret!
Okay, dette vil for de fleste nok være første punkt. Men hvorom alting er, så skal man selvfølgelig tjekke om coveret stemmer overens med prisniveauet og dine egne præferencer. Vil du gerne have nogle udstillingsparate eksemplarer, så se lige efter, om coveret har fået lavet udklip (cut-outs), bøjede hjørner, slidte kanter, seam splits eller om der er blevet skrevet med sprittusch. Specielt hvis der er blevet skrevet med sprittusch på innersleevet kan dette være problematisk, da spritten trænger gennem papiret og kan have sat sig på pladen!
Et pladecover i dårlig stand behøver naturligvis ikke være direkte lig med en ekstremt lav pris på pladen. Nogle vinyler er simpelthen så sjældne, at selv slidte eksemplarer kan være vildt dyre. Her handler det mest om, hvad dine egne præferencer er for coveret. Hvis du foretrækker albums der ser nye ud, så kan det være at en ny genudgivelse måske i højere grad er noget for dig.
Har du styr på, om en plade bør have et bestemt innersleeve, f.eks. med sangtekster trykt på, så bør du naturligvis også lige tjekke, om dette innersleeve er med, og om det er i nogenlunde stand.
3. Pas på bootlegs!
Det er heldigvis ikke specielt udbredt længere, men før i tiden kunne man meget nemt komme til at købe et bootleg hvis man ikke tænkte sig om. Et bootleg er en uofficiel eller ulovlig kopi af et album. De kan i og for sig sådan set godt lyde fint, og med nogle albums er det den eneste måde at få albummet på vinyl på, men som regel er disse uautoriserede udgivelser af meget dårlig kvalitet, og er ofte bare MP3 filer trykt i en vinyl.
Nu hvor vinyler er tilbage for fuld kraft er næsten alt mellem himmel og jord blevet genudgivet af selskaber som Music On Vinyl, Back On Black og lignende, så markedet for bootlegs er blevet væsentligt indskrænkte. Derfor skal man dog stadig være på vagt! Specielt med mere obskure albums kan man være fristet hvis man aldrig har set pladen før, men hvis et album er mistænkeligt billigt i forhold til standen, så skal man lige tænke sig om en ekstra gang.
Man kan altid tjekke Discogs – det enorme internetbaserede arkiv for musikudgivelser – om albummet du står med mon er officielt. Det er ikke altid, at det er nemt at spotte, men et splinternyt eksemplar af en plade til 150 kroner der ellers kun har været udgivet i 100 eksemplarer i 1966 er formentlig ikke helt legitim. Det hjælper lige vidt at spørge sælgeren, om en plade er et bootleg. Mange vil altid benægte. Om de gør det i god eller ond tro er noget helt andet.
4. Tjek Discogs hvis du er i tvivl!
Discogs dit og Discogs dat. Vi er nået et punkt hvor alle konstant har adgang til internettet, og mange begræder i hvor høj grad Discogs databasen dikterer pladepriser, og fordi det er blevet så nemt at se på udbud og efterspørgsel kan det virkelig gøre en forskel. Føler du en plade i forhold til standen virker lidt dyr, så tjek eventuelt Discogs for median-prisen den udgave er blevet solgt til. Husk dog, at de priser ikke medregner den fragt du ville skulle betale for at få pladen hjem, og at dette mere ofte end ikke vil være omkring eller over 50 kroner i sig selv.
Discogs er ikke nødvendigvis alpha og omega hvad pladepriser angår, for en plade er det værd du synes den er værd. Hvis du synes 80 kroner lyder fint for den plade du står med i hånden, så er den 80 kroner værd for dig, og du er ikke blevet snydt. Det betyder selvfølgelig ikke du skal betale overpris for en plade man kan finde i lige så god stand til den halve pris hos massere af andre sælgere, men hvis bare du har øjnene med dig finder du hurtigt ud af prislejet på en plade.
Det er ikke længere i vinyl-genoplivelsens spæde år, og brugte plader du måske engang husker af have set til 5 kroner i VG+ stand for nogle år siden er formentlig altså bare steget i værdi på grund af den stigende efterspørgsel på vinyl. Populære albums, eksempelvis Michael Jacksons Thriller eller Pink Floyds Dark Side of the Moon, kan efterhånden være svære at opstøve i god stand til en lav pris fordi mange af de gode eksemplarer jo er endt i private samlinger igen. Det bedste fif når du kigger og køber brugte plader er bare at have øjnene – og ørene – med dig. Tjek standen, og vurdér derudfra om du synes prisen virker fair. Hvis ikke står det dig jo frit for at lede videre!
Har du andre gode tips og tricks til når du kigger brugte plader, eller har du gode historier fra messer? Skriv dem i kommentarfeltet nedenfor!